De toenemende vergrijzing van de bevolking is een vaststaand feit. Tegen 2020 heeft één op vier Belgen de leeftijd van 65+ bereikt. Thuisverpleging, kangoeroewonen, woonzorgcentra, mantelzorg, … het is slechts een greep uit het groot aantal ouderenzorgformules die een oplossing biedt voor deze evolutie.

Sinds het nieuwe Woonzorgdecreet van 13 maart 2009 en het Besluit van de Vlaamse Regering van 12 oktober 2012 biedt zich een vernieuwd alternatief aan zijnde de erkende assistentiewoning, de opvolger van de serviceflat. Een aantal gespecialiseerde projectontwikkelaars hebben op deze stijgende vraag ingezet en ontwikkelen volop erkende assistentiewoningen.

Wat houdt een erkende assistentiewoning in?

Een erkende assistentiewoning is een appartement dat voldoet aan een aantal bouwtechnische voorwaarden zoals een minimale netto vloeroppervlakte van 40 m², rolstoeltoegankelijk, een aangepast sanitair voorzien van leuningen, een noodoproepsysteem en dergelijke meer.

Aanvullend kan de bewoner dagelijks beroep doen op de woonzorgassistent, gebruik maken van de gemeenschappelijke ontmoetingsruimte waar tal van activiteiten worden georganiseerd en heeft hij de garantie van overbruggings- en crisiszorg. Deze onmiddellijke en aangepaste interventie wordt verleend in geval van een noodsituatie. De dienstverleningsvergoeding voor bovenstaande diensten zit vervat in de dagprijs.

Concreet woont u als 65+’er, individueel of als koppel, op zelfstandige basis in uw eigen appartement en kan u beroep doen op de facultatieve dienstverlening die de exploitant  aanbiedt. Deze woonvorm met optionele zorg biedt de bewoner de vrijheid van de eigen woning in combinatie met de zekerheid dat er voor hem/haar zal gezorgd worden indien nodig. Deze diensten gaande van poetshulp, warme maaltijden aan huis, strijkdienst, vervoerdienst tot thuisverpleging worden aangeboden door de zorgbeheerder maar kunnen eveneens, geheel vrijblijvend extern worden afgenomen. Bovendien situeren de betere assistentiewoningen zich al te vaak in bruisende, stedelijke gebieden waardoor men kan genieten van cultuur, gastronomie, shopping op wandelafstand en dit in de directe nabijheid van de studerende kleinkinderen.

Een erkende assistentiewoning als opbrengsteigendom

Misschien heeft u de minimumleeftijd van 65 jaar nog niet bereikt en is een assistentiewoning voor u vandaag helemaal niet aan de orde.  U kan deze zorgappartementen eveneens bekijken als een interessante opbrengsteigendom om binnen een aantal jaar de ellelange wachtlijst bij de zorgbeheerder te omzeilen.

Investeren in een erkende assistentiewoning biedt u een aantal aantrekkelijke fiscale voordelen, waaronder de vrijstelling van onroerende voorheffing en het btw-tarief van 12% in plaats van 21% op de constructiewaarde. Naast het vooropgestelde  jaarlijkse huurrendement van 3,5%  is een behoorlijke meerwaarde bij de verkoop na enige jaren zeer realistisch, zeker bij een goede ligging.

De zorgbeheerder treedt bovendien op als de beheerder van uw investering. Naast de zorg ontfermt deze zich over het beheer van de wachtlijst, de opmaak van de huurovereenkomst, de in-en uittredende plaatsbeschrijvingen, de huurwaarborg en allerhande kleine herstellingswerken in uw opbrengsteigendom.

Wanneer u op een dag als eigenaar beslist om uw zorgappartement zelf te gaan bewonen, kan u de beheersinstantie verzoeken de huurder binnen de groep van assistentiewoningen een andere, gelijkaardige assistentiewoning aan te wijzen. De bewoner wordt hiervan op de hoogte gebracht door de beheerder en van zodra een gelijkaardige assistentiewoning is vrijgekomen, zal deze worden overgeplaatst.

Aandachtspunten

Het rendement van een zorgappartement valt of staat met de kwaliteit van de beheerder. Wees dan ook steeds waakzaam bij het horen van weinig realistische ‘gegarandeerde’ huurrendementen. Wat primeert, zijn het aantal geïnteresseerde bewoners die zich hebben ingeschreven op de wachtlijst van de beheersinstantie.

Om u een correct beeld te vormen van de bezettingsgraad, de kwaliteit van de dienstverlening, de infrastructuur, de structuur van de beheersinstantie en de tevredenheid van de bewoners, polst u best naar de werking van bestaande, operationele assistentiewoningen, rusthuizen en service flats binnen het netwerk van de beheersinstantie.

Door Thibaut Van Landegem - 15 december 2015

Wenst u meer informatie over de erkende assistentieappartementen in Residentie Dunant Gardens in Gent? Hier vindt u alvast de link op onze website.