Tijd voor een nieuwe woning: eerst verkopen en dan kopen of omgekeerd?

Wanneer het tijd is om een nieuwe woning te kopen, terwijl u reeds een woning in bezit heeft, zijn er twee opties: eerst kopen en dan verkopen, of omgekeerd. Wat is nu echter de beste, meest veilige volgorde? Landbergh zet de voor- en nadelen, alsook beschikbare hulpmiddelen voor u op een rij.

Eerst kopen, dan verkopen

Wie ervoor kiest om eerst een nieuwe woning aan te kopen voor de oude woning verkocht is, zal snel genoodzaakt zijn om een overbruggingskrediet aan te gaan bij de bank. Bij een overbruggingskrediet leent u tijdelijk de verwachte, toekomstige opbrengst van de verkoop van uw huidige woning om de aankoop van een nieuwe woning te financieren.

De stevig onderbouwde, objectieve waardebepaling van Landbergh kan hierbij helpen om die verwachte opbrengst te berekenen. Stel bijvoorbeeld dat uw huidige woning €350.000 waard is en u dient nog €70.000 af te betalen, dan is de verwachte opbrengst €280.000. Dit is het definitieve bedrag dat u kunt lenen als overbruggingskrediet.

Het aangaan van dit overbruggingskrediet is echter niet zonder risico, gezien dit krediet kan verlopen voor u uw oude woning verkocht heeft. Dan zal u instaan voor de afbetaling van twee hypothecaire leningen en wordt de afbetalingslast zeer hoog. Landbergh helpt u graag om uw woning snel en efficiënt te verkopen. Bekijk onze aanpak.

Eerst verkopen, dan kopen

Een andere optie is dat u uw oude woning eerst verkoopt en dan pas een nieuwe woning aankoopt. Het verlijden van de notariële akte kan u hoe dan ook uitstellen tot vier maanden na het ondertekenen van de compromis. Tijdens die vier maanden heeft u dan de tijd om een nieuwe woning aan te kopen. Bovendien is het mogelijk om in de compromis een bezettingsvergoeding overeen te komen.

Conclusie

Welke optie het meest voordelig is, hangt af van uw persoonlijke situatie. Denk hierbij aan factors zoals uw financiële middelen en de verkoopbaarheid van uw huidige woning. Maak dus steeds een weloverwogen keuze of laat u bijstaan door een deskundige partij.

Denkt u eraan om uw woning te verkopen, maar weet u niet of u best eerst koopt of verkoopt?

Landbergh helpt u graag om de verkoopbaarheid van uw huidige woning te bepalen. Contacteer ons vrijblijvend of lees meer over onze aanpak.