Overbruggingskrediet, overbruggingshypotheek of bulletkrediet: hoe werkt het en wat kost het?

Wie een nieuwe eigendom koopt nog voor de huidige verkocht is, kan beroep doen op het overbruggingskrediet. Dit is een tijdelijke lening waarmee u de aankoop van uw nieuwe eigendom kunt financieren, opdat u geen twee hypothecaire leningen tegelijk hoeft af te betalen. Lees mee hoe het overbruggingskrediet precies werkt, wat het kost en wat de maximale looptijd is.

1. Wat is een overbruggingskrediet, overbruggingshypotheek of bulletkrediet?

Een overbruggingskrediet, overbruggingshypotheek of bulletkrediet is een lening om de periode tussen de aankoop van een nieuwe woning en de verkoop van uw huidige te overbruggen. U leent hierbij tijdelijk de verwachte, toekomstige opbrengst van de verkoop van uw huidige woning om de aankoop van een nieuwe woning te financieren. Hierdoor hoeft u niet te wachten met de aankoop van een nieuwe woning tot de huidige is verkocht.

Stel dat u een woning wilt kopen van €400.000, dan wilt u eerst weten hoeveel uw huidige woning waard is. De waarde van uw woning bepalen is een erg belangrijke fase. Wordt uw woning later namelijk lager verkocht dan de op voorhand bepaalde waarde, dan moet u het verschil met het overbruggingskrediet alsnog in de hypothecaire lening op te nemen.

De stevig onderbouwde, objectieve waardebepaling van Landbergh dient hierbij als een correcte, betrouwbare indicatie, waarmee u naar de bank kunt trekken. Nadat onze grondig bepaalde waarde wordt bevestigd, kunt u berekenen hoeveel u kunt lenen als overbruggingskrediet. Stel dat uw huidige woning €350.000 waard is en u dient nog €70.000 af te betalen, dan is de verwachte opbrengst €280.000. Dit is het definitieve bedrag dat u kunt lenen als overbruggingskrediet. U dient dan enkel nog voor de (eventueel) overige som geld die u nodig heeft om uw nieuwe woonst te betalen een nieuwe hypothecaire lening af te sluiten.

2. Wat kost een overbruggingskrediet?

Bij de aankoop van een nieuwe woning verschijnt het overbruggingskrediet in één keer op uw rekening. Als uw woning nog gebouwd moet worden of in opbouw is, kan het ook in schijven. Hierna betaalt u maandelijks rente op het totale bedrag. Die rente hangt af van uw bank en is meestal vast, maar kan ook variabel zijn. Deze intresten kan u aftrekken via de gewone federale intrestaftrek.

Zolang uw oude woning te koop staat, betaalt u dus enkel de rente op het overbruggingskrediet af. Nadat uw woning is verkocht, betaalt u het overbruggingskrediet in één keer terug, zonder kosten, en blijven enkel de maandelijkse aflossingen van de (eventuele) nieuwe hypothecaire lening over.

Dat het terugbetalen van het overbruggingskrediet kosteloos gebeurt, is trouwens interessant aangezien u bij een hypothecaire lening normaal een wederbeleggingsvergoeding dient te betalen, in geval van een vervroegde terugbetaling. Dit komt overeen met drie maanden intrest op het saldo dat u vervroegd terugbetaalt. Aangezien de verkoopdatum van een woning moeilijk vast te leggen is, vervalt deze kost bij een vervroegde terugbetaling van een overbruggingskrediet.

Hoe sneller u uw woning dus verkoopt, hoe vroeger u uw overbruggingskrediet kunt aflossen en hoe minder rente u dus zult moeten betalen. Een deskundige vastgoedmakelaar kan u helpen om uw woning efficiënt in de markt te plaatsen en snel resultaten te boeken. Uw woning verkopen met Landbergh?

3. Wat is de maximale looptijd van een overbruggingskrediet?

De looptijd van een overbruggingskrediet is beperkt en hangt af van bank tot bank, met een maximum van drie jaar. U gaat dus best bij de bank zelf na hoeveel tijd u maximaal heeft om uw woning te verkopen en het overbruggingskrediet af te lossen.

Wilt u uw vastgoed verkopen en laat u zich graag bijstaan door een deskundige partij?

Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek en een grondige, objectieve waardebepaling. We begeleiden u graag doorheen het hele verkoopproces.

Auteur: Amy de Vet