Reiulf Ramstad Arkitekter: de masterplanners van Liv de Molens te Deinze aan het woord

Liv de Molens is een nieuwbouwproject langs de Leie in het hart van Deinze, met een erg divers aanbod aan appartementen, penthouses en handelsruimtes. De Noorse hoofdarchitect, Reiulf Ramstad Arkitekter, combineerde in zijn masterplan de authenticiteit van de Dossche Molens met een Scandinavische levensstijl waarbij wonen, werken en ontspannen hand in hand gaan. Het resultaat werd een ‘stad van vijf minuten’ met de aandacht op zicht, licht en water. Lees mee hoe deze gerenommeerde hoofdarchitect Liv de Molens katapulteerde tot een bovengemiddeld duurzaam stadsinbreidingsproject.

Wie is Reiulf Ramstad Arkitekter?

Uitgegroeide prijzenpakkers

Reiulf Ramstad Arkitekter is een Noors architectenbureau, gevestigd in Oslo en Aarhus (Denemarken). Het ontstond in 1997, nadat Reiulf Ramstad met zijn eigen kleine studio een open wedstrijd won voor het nieuwe douane- en accijnsgebouw op de grootste internationale luchthaven van Noorwegen. Tijdens deze periode startte hij Reiulf Ramstad Arkitekter op. In 1998 won het bedrijf een wedstrijd op uitnodiging voor een grootschalig universiteitsgebouw, en dit met een team van slechts vier tot vijf architecten. Sindsdien ging Reiulf Ramstad Arkitekter razendsnel van vijf naar twintig werknemers.

Mini-architectuurschool binnenin Reiulf Ramstad Arkitekter

Reiulf Ramstad Arkitekter draait om een team van veelzijdige architecten, partners en een managing director geschoold in sociale wetenschappen, geesteswetenschappen en recht. De architecten komen uit diverse universiteiten van verschillende landen en hebben over het algemeen een uiteenlopende achtergrond.

Naast de vaste architecten, bestaat het team altijd voor minstens 20% uit stagiairs. Ook zij komen van verschillende Noorse, maar ook buitenlandse universiteiten en blijven minimaal twee semesters. Het loopt als een soort mini-architectuurschool binnenin het bedrijf.

Levensverbeterende architectuur

Reiulf Ramstad Arkitekter is actief in nagenoeg alle velden van architectuur: design, stedenbouw, landschapsarchitectuur, interieurontwerp en zelf academische lessen, lezingen, publicaties en tentoonstellingen. Hun aanpak is perfect samen te vatten onder het idee: fantasierijk pragmatisme – zoeken naar robuuste, speelse oplossingen die op een zinvolle manier het leven van mensen verbeteren.

Reiulf Ramstad Arkitekter over Liv de Molens - Deinze

Liv de Molens, een stad van vijf minuten

Liv de Molens is een ‘stad van vijf minuten’. Je vindt er alles wat je nodig hebt binnen de vijf minuten. Vandaag is het de trend om het centrum verder te verdichten en de bestaande open ruimte onaangetast te laten. Zo ontstaan de zogenaamde ‘secundaire steden’. In Scandinavië krijgen steeds meer plaatsen stedelijke kwaliteiten. Je kan hierdoor op één plek wonen, werken en ontspannen, zonder ver te hoeven reizen. Dat is het goede leven, vol verschillende kwaliteiten. Liv de Molens is bijna een ministad op zich, waar ook de andere inwoners van Deinze een plek om te rusten zullen vinden. Op deze manier geloven we waarde te bieden aan de hele stad.

Belgisch vakmanschap in de verf

Welk materiaal we kozen? Baksteen, baksteen, baksteen. Eerst en vooral als eerbetoon aan de bestaande molens en hun geschiedenis, maar ook om het Belgische vakmanschap in de verf te zetten. Metaal en gips werden het secundair materiaal en weerspiegelen de materiaaldiversiteit van de site.

De Dossche Molens van Deinze in ere hersteld

Het behouden en herwaarderen van het industriële erfgoed van de Dossche Molens van Deinze vormt de kern van het masterplan. De gebouwen met de meest historische kwaliteiten worden bewaard, in oude glorie hersteld en opnieuw leven in geblazen. Centraal in Liv de Molens staan ​​de directeurswoning aan de Tolpoortstraat en de oorspronkelijke molens aan de Leie.

Bovengemiddeld duurzaam nieuwbouwproject

Dat we investeren in bestaande structuren in het hart van de stad is meteen ook één van de belangrijkste duurzame aspecten van Liv de Molens. Centraal, dicht en met de fluwelen handschoen bouwen aan een site met parken, kwalitatieve ruimtes en diverse activiteiten heeft een impact op verschillende vlakken. Het betekent minder stedelijke wildgroei, minder transport, meer activiteiten en meer geluk.

Bovendien zal de landschapsarchitectuur gevarieerde vegetatie integreren, de biodiversiteit bevorderen en regenwater opnemen. Daarnaast worden de oevers van de rivier opnieuw genaturaliseerd, wat bijdraagt aan de algemene gezondheid van de Leie.

De plaatsingen, afmetingen en oriëntaties van de verschillende gebouwen zijn dan weer bewust gekozen om zoveel mogelijk natuurlijk licht binnen te laten en energie te winnen. De gebouwen zelf zijn ontworpen om flexibel, kwalitatief en duurzaam te zijn en zo hun totale levensduur te verlengen. De modernste energiepraktijken worden toegepast, met aangepaste beglazing en isolatie, zonnepanelen en lokaal geproduceerde recycleerbare materialen.

Meer info over Liv de Molens - Deinze?

U bent van harte welkom bij Landbergh Deinze (Kongoplein 2) of de Directeurswoning (Tolpoortstraat 40) om samen het erg gevarieerde aanbod aan appartementen, penthouses en handelsruimtes vrijblijvend te overlopen. Contacteer ons gerust via 09 278 78 79 of deinze@landbergh.be.

Meer info over wonen in Deinze?

Ontdek de troeven van de stad Deinze.

Contours and Horizon

Reiulf Ramstad Arkitekter werkt in heel Europa en gedijt in verschillende opdrachten - industriële herkwalificatie in Noorse fjorden, huisvesting aan de Leie in België, gastvrijheid in de Elzas. Ze worden gedreven door projecten die het leven van mensen en hun relatie met hun omgeving verbeteren. Hun nieuwste boek, Contours and Horizon, vertelt de verhalen achter die projecten en hun filosofie.

Fotografie URA Yves Malysse Kiki Verbeeck: Filip Dujardin