Nieuwbouw kopen op plan: 4 voordelen

Nieuwbouw kopen op plan is investeren in een woning of appartement nog voor de eerste steen is gelegd. Dit idee lijkt voor velen een sprong in het diepe. Er zijn echter tal van voordelen verbonden aan het vroegtijdig aankopen van nieuwbouw. Bovendien bestaan er diverse beschermingsmaatregelen die de consument indekken.

1. Meer keuze en voordeligere prijzen bij nieuwbouw kopen op plan

Er vroegtijdig bij zijn, betekent in het geval van kopen op plan kunnen kiezen uit het ruimste aanbod. Zo is er vaak nog keuze uit één, twee, drie of meer slaapkamers, allerhande bewoonbare oppervlaktes, verschillende groottes qua tuinen en terrassen en diverse oriëntaties. Indien u nieuwbouw koopt op plan, krijgt u dus de kans om de unit of woonst te kiezen die het beste aansluit bij uw noden en wensen. Bovendien worden er geregeld commerciële kortingen toegekend onder de vorm van lanceringsvoorwaarden.

Het is dus verstandig om niet te lang te wachten na de lancering van een nieuwbouwproject, indien u aan de voordeligste prijs wil kopen en indien u niet wil dat uw ideale woning of appartement voor uw neus wordt weggekaapt.

2. Inspraak in de afwerking en indeling van uw nieuwbouwwoning- of appartement

Nog een voordeel van vroegtijdig kandidaat zijn bij de lancering van een nieuwbouwproject, is mee de afwerking en soms zelfs indeling van uw investering te bepalen. Bij de aankoop van nieuwbouw worden er vaak mooie budgetten voorzien voor de keuze van uw keuken, badkamer, vloeren en dergelijke meer. Binnen de lijnen van de door de ontwikkelaar vooropgestelde keuzemogelijkheden, kunt u volledig zelf – of met ondersteuning van een interieurarchitect - de inrichting en afwerking van uw nieuwbouwwoning of -appartement bepalen.

Wie er echt in primeur bij is, kan soms zelfs de indeling van het appartement of de woning naar eigen hand zetten. Eenmaal de eerste stenen worden gelegd, wordt dit steeds moeilijker en zullen bepaalde keuzes voor u worden gemaakt.

3. Geen financiële zorgen dankzij het overbruggingskrediet

Nieuwbouw kopen op plan lijkt voor velen niet financieel haalbaar, aangezien de huidige eigendom nog niet meteen verkocht kan worden. Dankzij het overbruggingskrediet hoeft u echter geen twee hypothecaire leningen tegelijk af te betalen.

Een overbruggingskrediet is een lening om de periode tussen de aankoop van een nieuwe eigendom en de verkoop van uw huidige te overbruggen. U leent hierbij tijdelijk de verwachte, toekomstige opbrengst van de verkoop van uw huidige eigendom om de aankoop van een nieuwe eigendom te financieren. Gedurende 12 tot maximum 36 maanden hoeft u voor uw aankoop op plan dan enkel het stukje intrest van deze lening af te lossen. Hierdoor hoeft u niet te wachten met de aankoop van een nieuwe eigendom tot de huidige is verkocht. Enkele maanden voordat de voorlopige oplevering van uw nieuwe eigendom plaatsvindt, kan uw vastgoedmakelaar zich ontfermen over de verkoop van uw huidig pand aan een maximale prijs, rekening houdend uiteraard met de opleverdatum en een ruime marge zodat u niet in tijdsnood komt.

Stel dat u wilt kopen op plan, dan wilt u dus eerst weten hoeveel uw huidige eigendom waard is en wat u kunt lenen als overbruggingskrediet. De stevig onderbouwde, objectieve waardebepaling van Landbergh dient hierbij als een correcte, betrouwbare indicatie, waarmee u naar de bank kunt trekken.

Nadat onze grondig bepaalde waarde wordt bevestigd, kunt u berekenen hoeveel u kunt lenen als overbruggingskrediet. Stel dat uw huidige woning €500.000 waard is en u dient nog €70.000 af te betalen, dan is de verwachte opbrengst €430.000. Dit is het definitieve bedrag dat u kunt lenen als overbruggingskrediet. U dient dan enkel nog voor de (eventueel) overige som geld die u nodig heeft om uw aankoop op plan te betalen een nieuwe hypothecaire lening af te sluiten.

Lees meer over het overbruggingskrediet.

4. Uitgebreide bescherming dankzij de Wet Breyne of woningbouwwet

Ter bescherming van kopers op plan, is de Wet Breyne of woningbouwwet in het leven geroepen. Deze wet legt een aantal strenge restricties en verplichtingen op aan de bouwheer om de koper juridisch te beschermen tegen financiële ongemakken. De voltooiingswaarborg van de bouwheer, het maximale voorschot van 5% en de betaling in schijven van de constructie zijn slechts enkele substantiële voordelen.

Tot slot moet iedere nieuwbouwaankoop die valt onder de wet Breyne opgeleverd worden in twee fases: de voorlopige en definitieve oplevering. Hiertussen moet minstens een jaar de tijd zitten om het project bloot te stellen aan alle seizoenen en weersomstandigheden. Daarnaast beschermen beide fases de koper tegen mogelijke gebreken die pas doorheen de tijd zichtbaar worden.

Lees meer over de Wet Breyne.

Heeft u interesse om nieuwbouw te kopen op plan en laat u zich graag bijstaan door een deskundige partij?

Bekijk ons nieuwbouwaanbod en contacteer ons vrijblijvend. We begeleiden u graag doorheen het hele aankoopproces.

Bron: FOD economie | Auteur: Andrès Lingier