Zwijnaarde

Zwijnaarde is een wijk en deelgemeente van Gent in de provincie Oost-Vlaanderen, op 6,5 km van Gent-Centrum. Ze dankt haar naam niet aan de zwijntjes, maar aan de Schelde die door de wijk vloeit. De middeleeuwse naam ‘Suinarda’ zou afkomstig zijn van zwin, wat ‘kreek’ betekent. Zwijnaarde was aanvankelijk erg landelijk. Iconische kastelen verscholen in idyllische natuur omzoomden het centrum tot het midden van de 20ste eeuw. Ook vandaag zijn die kastelen nog beeldbepalend voor het Zwijnaardse landschap.

De Kiosk
 • Schermafbeelding 2023 02 06 om 14 52 53
  Aantal inwoners 7426
 • Schermafbeelding 2023 02 06 om 14 52 59
  Oppervlakte 12,04 km²
 • Postcode
  Postcode 9052

Sport

In Sporthal Hekers kunt u terecht voor allerhande activiteiten, van aerobics tot badminton, basketbal, dans, tennis, zaalvoetbal en veel meer. Voetballers vertegenwoordigen de groen-witte kleuren in VC Zwijnaarde. EPCG Zwijnaarde biedt een golfconcept in het historische kader van het Kasteel van Zwijnaarde.

Horeca

De horeca in Zwijnaarde biedt voor elk wat wils. Geniet van het dorpsleven vanop de terrasjes, zit rustig en beschut achter de Oude Molen of beleef een verfijnde kasteelervaring.

Natuur

Parkbos is een bos-, park- en natuurgebied van maar liefst 1200 hectare groot. Het krioelt er van de wandel-, fiets- en ruiterpaden, alsook twee fietsbruggen die het park rechtstreeks met de stad Gent verbinden.

Mobiliteit

Zwijnaarde biedt u het gemak van talloze bus- en tramhaltes richting omliggende steden en gemeentes. Ook het Gent-Sint-Pietersstation en het station Gent-Dampoort zijn rechtstreeks te bereiken via de bus. Daarnaast zorgen de E40 en E17 ook voor een vlotte verbinding met de wagen.

Onderwijs

Zwijnaarde biedt naast een vrije basisschool (Sint-Vincentius) en een middelbare school (Don Boscocollege), ook een freinetschool (De Boekenmolen), waar levend, zinvol en handelend leren centraal staat.

Cultuur

De Nieuwe Melac is het ontmoetingscentrum dat de Zwijnaardse bevolking samenbrengt. Regelmatig kunt u er terecht voor een intiem podiumconcert, comedyavond of unieke theatervoorstelling.

Kastelen

Het kasteel van Zwijnaarde ligt op een prestigieus domein, omringd door een slotgracht, park en panoramisch Scheldelandschap. Geniet er van een zondagse brunch, feest in de wintertuin of een slag op het golfterrein. De andere kastelen verenigen zich onder de groene kastelensite van Zwijnaarde, waartussen de kastelenroute zich een rustige weg baant.

Molen

Niet alleen de kastelen, maar ook de Oude Molen vormt een herkenningspunt in Zwijnaarde. Er staat een restauratie op de planning om de molen uit 1700 opnieuw te laten draaien. Naast de molen ligt Brasserie De Mythe, waarvan het terras uitkijkt op dit welgekende werktuig.

De Kiosk

De Kiosk is het epicentrum van het buurtleven in Zwijnaarde. Dit paviljoen midden op het dorpsplein ontvangt tijdens de jaarlijkse Zwijntjesfeesten tal van artiesten. Daarnaast gaf de Kiosk haar naam aan de dorpskrant, gemaakt voor en door de inwoners van Zwijnaarde.

Zwijntjesbeeld

Het Zwijntjesbeeld op het dorpsplein is een ludieke steek naar de Gentenaren. Zij durfden de inwoners van Zwijnaarde namelijk wel eens als ‘boerkes’ beschouwen. Toen echter bleek dat Keizer Karel, heerser over de Gentenaren, bijzonder goed wist om te gaan met een koppig zwijn, grapte de Zwijnaardse boer:

"Majesteit, als u zo goed kunt omgaan met koppige varkens, dan heeft u er beslist veel meer onder uw hoede dan ik.” Keizer Karel, de Gentenaars indachtig, moest om dit voorval bijzonder hard lachen.

Warenhuizen

 • Carrefour Market
  Heerweg-Zuid 133 - tel: 09 221 55 99
 • AD Delhaize
  Oudenaardse Steenweg 80 - tel: 09 383 82 27

Banken

 • vdk bank Zwijnaarde
  Heerweg-Zuid 63 - tel: 09 221 62 21
 • KBC
  Hutsepotstraat 1 - tel: 09 244 78 40

Apothekers

 • Apotheekteam
  Heerweg-Noord 31 - tel: 09 222 80 58
 • Apotheek Ellen Cogge
  Heerweg-Zuid 135 - tel: 09 221 16 13

Huisartsen

 • Huisartsenpraktijk Zwijnaarde
  Laurierstraat 81 - tel: 09 344 22 42
 • Huisartsenpraktijk Dr Van Onsem/Zwijnaarde
  Ter Linden 104 - tel: 09 221 93 92
 • Huisartspraktijk Molenzicht
  Adolphe della Faillelaan 2/T - tel: 09 324 93 82
De Kiosk

De Kiosk - zwijnaarde

Parkbos Kastelenroute

Fiets- en voetgangersbrug

Fiets- en voetgangersbrug

Parkbos Kastelenroute

Parkbos Kastelenroute

Parkbos Kastelenroute

Ontmoetingscentrum Melac

Ontmoetingscentrum Melac

Ontmoetingscentrum Melac

Het Kasteel van Zwijnaarde

De Oude Molen

Basisschool Sint-Vincentius

Basisschool Sint-Vincentius

Basisschool Sint-Vincentius

Apotheek

Apotheek

Horeca

Horeca

Zwijntjesbeeld

Zwijntjesbeeld

Petanque Club Ten Hulland

Petanque Club Ten Hulland

Carrefour Market

Carrefour Market

Apotheek

Apotheek

Openbaar vervoer

Openbaar vervoer

Openbaar vervoer

Openbaar vervoer

Restaurant Oud Gemeentehuis

Restaurant Oud Gemeentehuis

ING

ING

Sporthal Hekers

Sporthal Hekers

Eigendommen in deze buurt

Ontdek meer buurten

Alle regio's