Astene

Astene is een dorp in de provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Deinze. De Leie begrenst, maar loopt ook door dit historisch maritieme dorp, wat tal van rustgevende natuurplekken aan het water met zich mee brengt. Bovendien ligt Astene net buiten het centrum van Deinze, alsook aan de bruisende steenweg N43. Hierdoor zijn horecazaken, winkels, scholen en diensten nooit ver weg. Kortom, in Astene is het rustig vertoeven aan het water en in de natuur, op wandel-, fiets- en busafstand van alle nodige voorzieningen.

Oude Leie
 • Schermafbeelding 2023 02 06 om 14 52 53
  Aantal inwoners 4920
 • Schermafbeelding 2023 02 06 om 14 52 59
  Oppervlakte 9,56 km²
 • Postcode
  Postcode 9800

Recreatie

In Astene kan je terecht in de recreatieve Deinse Kajak Club om er geregeld varend op uit te trekken. Daarnaast is er onder andere een voetbalterrein, fitnessclub, yoga- en dansstudio en sportzaal voor clubs, verenigingen en individuen.

Horeca

Dankzij haar ligging langs de Leie is het in Astene heerlijk tafelen en aperitieven aan het water. Van ’t Oud Sashuis, een historische, bruine kroeg met maritieme relicten, tot Gasthof Halifax waarvan het terras werd verkozen tot het mooiste van Vlaanderen door de Gault&Millau-gids.

Daarnaast biedt ook de steenweg tal van horecamogelijkheden waar je terecht kan voor koffie en gebak, Belgische bieren, Vlaamse specialiteiten of internationale keuken.

Natuur

Vanaf Astene Sas (sluizencomplex) is het prachtig wandelen langs de oevers van de oude Leiearm. De Maaigemdijk is er een geliefde plek bij wandelaars en fietsers en wordt gerekend tot één van de mooiste stukjes natuur van Vlaanderen.

Vosselare Put is een openlucht zwemdomein aan de oude Leiearm in Astene. Na een duik in het water of zonnebaadmoment, kan je er de dorst lessen en genieten van grootmoeders keuken in het bijhorende clubhuis. Tijdens winterse vriesdagen verandert de waterplas in een immense ijspiste.

Het Stadsbos Deinze is de ideale plek voor wandel- en fietstochten doorheen het bos, langs de akkers en weilanden en te midden van diverse vegetatie. Enkele bijkomende troeven zijn de zaadboomgaard, het vleermuizenhotel en de Astenedreef met haar dubbele rij lindebomen.

Mobiliteit

Via de diverse bushaltes verspreid over de gemeente is het vlot reizen van, naar en door Astene. Ook het station van Deinze is slechts een bus- of fietsrit verwijderd en biedt vlotte verbindingen naar Gent, Kortrijk, Brugge en meer.

Astene ligt langs de N43, een gewestweg van Gent naar Moeskroen die grotendeels parallel loopt met de Leie. Hierdoor liggen ook Deinze en Kortrijk op haar baan.

Onderwijs

Onderwijs op wandel- en fietsafstand

Astene beschikt over een vrije basisschool en een basisschool voor buitengewoon onderwijs. Het secundair onderwijs ligt in de nabijheid, in het centrum van Deinze, en is vlot bereikbaar met de fiets of het openbaar vervoer.


Kerk

De Sint-Amandus-en-Sint-Jobkerk is de parochiekerk van Astene. Ze kwam er ter vervanging van de vroegere parochiekerk op de Kapelleberg en werd zelf ook meermaals hersteld vanwege vernielingen tijdens WO I en WO II.  De kerk is te herkennen aan de zes kapelletjes met schilderijen ter ere van Sint-Job.

Architectuur

Astene is de thuisbasis van enkele bekende Vlaamse figuren die hun sporen achterlieten in heel wat vastgoed. Je vindt er onder andere het voormalige woonhuis van Hugo Claus, Emile Claus en Adriaan Martens.

Beschermd monument

Astene Sas is een sluizencomplex op de Leie met een oude houten ophaalbrug die ook nu nog met de hand wordt bediend. Ze kwam er als doorsteek voor het scheepsverkeer dat vroeger enkele kilometers moest omvaren op een meander in de rivier. Niet alleen het complex, maar ook de onmiddellijke, groene omgeving is beschermd.


Warenhuizen

 • Carrefour Express

       Dorpsstraat 23 - 093819227

 • Lidl

       Kapellestraat 61

 • Colruyt

       Gampelaeredreef 1 - 093865525

Apothekers

 • Hoste

       Dorpsstraat 30 - 09 386 22 35

 • Apotheekteam Astene

       Emiel Clauslaan 93 - 09 398 82 27

Huisartsen

 • Medisch Centrum Astene

       Emiel Clauslaan 9 -  09 335 40 46

 • Goeminne / Luc

       Dorpsstraat 32 - 09 388 86 48

 • Gilbert / Alfred

       Oudestraat 50 - 09 386 68 96

IMG 7653

Oude Leie2

IMG 7720

IMG 7646

IMG 7648

IMG 7669

IMG 7678

IMG 7552

IMG 7457

IMG 7637

IMG 7452

IMG 7453

IMG 7652

IMG 7498

Eigendommen in deze buurt

Ontdek meer buurten

Alle regio's