Is investeren in vastgoed een interessante belegging?

Hieronder vindt u alvast enkele sterke argumenten:

1. Beleggen in vastgoed brengt meer op dan uw klassiek spaarboekje

De rente op uw spaarboekje stelt niet veel meer voor. De spaarrekening levert amper iets meer op als een zichtrekening. Bovendien hakt de inflatie in op de absolute waarde van uw spaargeld.

2. Investeren in vastgoed wapent u tegen een zwakke euro

De euro viert zijn 18de verjaardag, maar veel redenen om te feesten zijn er niet. De ECB dient met tal van monetaire ingrepen de euro concurrentieel te houden tov andere wereldeconomieën teneinde de Europese export te stimuleren. Vele van deze ingrepen zorgen voor een sterke, inflatoire druk wat nefast is voor het nominale rendement op uw investeringen in allerhande financiële producten.

3. Beleggen in vastgoed creëert een dubbel rendement

Naast de prijsstijging van de waarde van uw onroerend goed, geniet u van de maandelijkse huuropbrengsten.

De gemiddelde verkoopprijzen van appartementen op het grondgebied Gent zijn sedert 1992 gestegen met 268%. De laatste 10 jaren is de snelheid van deze stijging licht teruggevallen met sedert 2004 een gemiddelde waardestijging van ca. 10% per jaar. (Bron: FOD Economie)

Indien we voor de komende jaren uitgaan van een meer gematigde prijsevolutie in de Gentse regio, lijkt een gemiddelde jaarlijkse prijsstijging van 5% een voorzichtige prognose.

Daarbovenop bedraagt een netto jaarlijkse huurrendement van een nieuwbouwappartement 2,5 à 3%.

4. Een investering in vastgoed is weinig speculatief

De aandelenkoersen schommelen bij momenten drastisch en de financiële sector houdt zichzelf in stand met een waaier aan beleggingsproducten (lees: ingewikkelde systemen welke hoog opgeleide financiële experten zelf niet meer doorzien), meestal met een erg onzeker rendement. Door te investeren in vastgoed maakt u uw beleggingen transparanter en minder speculatief.

5. Het vertrouwen in de overheidsobligatie is sterk gedaald

Overheidsobligaties waren sinds jaar en dag de basis van elke evenwichtige beleggingsportefeuille met een gezonde risicospreiding. Sinds de laatste financiële crisis heeft het vertrouwen in overheidsobligaties van vele Europese landen echter een flinke deuk gekregen. In 'veilige' landen is uw rendement bovendien gedaald tot een absoluut minimum.

6. Speculeren op de schommelende goud- en grondstofprijzen

Ook beleggen in grondstoffen en goud vormt een hoog speculatief risico. De goud- en grondstofmarkten zijn bijzonder volatiel en zelfs de specialisten kunnen moeilijk inschatten welke factoren de prijzen op heden zullen beïnvloeden. Voor leken is het dus helemaal koffiedik kijken in welke richting de prijzen zullen bewegen.

Vraag ons vrijblijvend advies naar het meest geschikte beleggingsvastgoed: info@landbergh.be of 09 225 25 24.

Door Jef Van Cauwenberghe