Alle premies op een rij voor wie energiezuinig (ver)bouwt

Hoe energiezuiniger je woning, hoe waardevoller ze wordt beschouwd. Het energieprestatiecertificaat (EPC) heeft steeds meer invloed op de verkoopprijs en verkoopsnelheid van een woning. Dat blijkt uit een onderzoek van Sven Damen, vastgoedeconoom aan de KU Leuven. Het belang van energetische kenmerken is alleen maar toegenomen sinds de introductie van het EPC in 2008. En dat belang zal sinds de toevoeging van het energielabel in 2019 vermoedelijk nog meer verhogen.

Maar je woning energiezuinig maken is niet enkel financieel voordelig wanneer je het verkoopt. De Vlaamse regering geeft ook verschillende premies aan (ver)bouwers die werken aan de energiezuinigheid van hun (nieuwbouw)woning.

1. Premies nieuwbouw

Elke nieuwbouwwoning moet in 2019 minstens een E-peil van 40 halen, maar de Vlaamse regering geeft fiscale stimulansen aan bouwers die hun nieuwbouwwoning aanzienlijk energiezuiniger maken dan deze norm. Vanaf een E-peil van 30 krijg je in Vlaanderen een korting van 50% voor vijf jaar op de onroerende voorheffing. Vanaf E20 krijg je maar liefst een volledige vrijstelling voor vijf jaar. In Wallonië of Brussel bestaat de korting helaas niet.

Vanaf 2020 moet elke nieuwbouwwoning trouwens minstens E35 halen en in 2021 E30. Het kan dus zeker geen kwaad om nu al onder de norm te mikken.

2. Premies gewone renovaties

Voor gewone renovaties voorzien zowel Vlaanderen, Brussel als Wallonië premies. Het gaat dan onder andere over het plaatsen van (minstens) dubbele beglazing, dak-, muur – en vloerisolatie, een elektrische installatie, een zonneboiler en een energiezuinige verwarmingsinstallatie. Er moet geen minimum E-peil behaald worden. Of je een premie krijgt en hoe groot die is, hangt af van verschillende factoren, zoals de gemeente of provincie waarin je woont, de leeftijd van je woning, je inkomen, de oppervlakte van de werken, etc.

3. Premies Ingrijpende Energetische Renovatie (IER)

Naast een gewone renovatie kan het ook gaan over een Ingrijpende Energetische Renovatie (IER). Een renovatie valt onder een IER wanneer een bouwheer de verwarmingsinstallatie vervangt en minstens 75% van de buitenschil isoleert. Vanaf een E-peil van 90 geldt bij dit soort renovaties een korting van 50% op de onroerende voorheffing. Bij een E-peil van 60 krijg je zelfs 100% korting.

4. Btw-tarief van 6% bij renovatie van woningen

Onder bepaalde voorwaarden kun je je woning bovendien renoveren tegen een verlaagd btw-tarief. Je betaalt dan slechts 6% btw op je renovatiewerken.

Je woning moet ouder zijn dan tien jaar en uitsluitend of voor meer dan 50% dienen als privéwoning. De werken zelf moeten dan ook betrekking hebben op het privégedeelte en niet enkel op het beroepsgedeelte. Daarnaast moeten de werken rechtstreeks aan de eindgebruiker gefactureerd worden en moeten de levering en plaatsing van de materialen door een en dezelfde aannemer gebeuren.

Nog vragen?

Je mag ons altijd contacteren over energiezuinig (ver)bouwen

Of voor eender wat natuurlijk.

Referenties: Vlaamse Overheid, Knack, KU Leuven