Wat gebeurt er met mijn zonnepanelen bij de verkoop van mijn woning?

Wie investeerde in zonnepanelen en erna beslist zijn woning te verkopen, heeft twee opties: (1) de volledige installatie laten staan of (2) alles meeverhuizen.

1. Uw woning met zonnepanelen verkopen 

Kiest u ervoor om uw zonnepanelen mee te verkopen met de woning, dan mag u hiervoor een meerwaarde rekenen. U mag echter niet zomaar de oorspronkelijke kostprijs van de installatie bijrekenen. De meerwaarde moet nauwkeurig worden gecalculeerd, rekening houdend met de ouderdom, het rendement, de helling van het dak, etc. Dit is vaak een erg complexe rekensom, zeker omdat ook de groenestroomcertificaten overgaan op de nieuwe eigenaar. U laat dit dus best in handen van een deskundige partij. De grondig onderbouwde, objectieve waardebepaling van Landbergh omvat naast de werkelijke waarde van de woning, ook de gecompliceerde berekening omtrent eventuele zonnepanelen.

Wanneer de zonnepanelen effectief van eigenaar veranderen, dienen zowel de oude als nieuwe eigenaar een formulier in te vullen, te ondertekenen en per post te bezorgen aan de VREG (Vlaamse regulator van de elektriciteits- en gasmarkt). Hierna kan de nieuwe eigenaar zijn groenestroomcertificaten aanvragen, die zowel qua bedrag als termijn gelijkmatig blijven doorlopen.

2. Uw zonnepanelen mee verhuizen bij de verkoop van uw woning

Kiest u ervoor om de volledige installatie mee te verhuizen, dan zit u al snel met een kost van 3000 euro om alles te verplaatsen. U behoudt echter wel uw groenestroomcertificaten voor de resterende duurtijd.

Was dit advies nuttig? 

Wij gebruiken uw mening enkel om de site te optimaliseren, anoniem.