Wanneer is een elektrische keuring verplicht?

De elektrische keuring is verplicht in elke woning om risico’s zoals kortsluiting, elektrocutie of brand uit te sluiten. Bij de verkoop van uw woning moet u het keuringsverslag ten laatste bij het verlijden van de authentieke akte aan de koper overhandigen. Zonder keuringsverslag kan de verkoop niet doorgaan. Vaak vermeld het compromis reeds of er een keuringsattest beschikbaar is of niet.

Woningen die gebouwd zijn na 1 oktober 1981 hebben in principe reeds een geldig keuringsverslag. Sinds die datum zijn nieuwe Belgische woningen namelijk conform de AREI-regelgeving. Bent u het attest echter kwijt, is het attest ouder dan 25 jaar of zijn er wijzigingen gebeurd aan de elektrische installatie, dan moet deze toch opnieuw gekeurd worden door een erkend keuringsorganisme.

Voor woningen die gebouwd zijn voor 1 oktober 1981, waarvan de elektrische installatie nog (gedeeltelijk) niet gekeurd is, moet u verplicht een elektrische keuring laten uitvoeren. Enkel indien de koper onmiddellijk na de aankoop van de woning een renovatie conform de AREI-regelgeving plant, kunt u als verkoper vrijgesteld worden van deze verplichting.

Was dit advies nuttig? 

Wij gebruiken uw mening enkel om de site te optimaliseren, anoniem.