Wat is een hypothecair mandaat of hypothecaire volmacht?

Bij een hypothecair mandaat of een hypothecaire volmacht geeft u toestemming aan een bank om op eender welk moment een hypotheek te vestigen op uw onroerend goed. In tegenstelling tot bij een hypothecaire inschrijving, treedt de hypotheek dus niet meteen in werking bij het begin van de lening. De bank zal enkel een hypotheek vestigen wanneer zij dit nodig achten. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als uw  bank vindt dat u een nalatige betaler bent.

Het grote voordeel van zo een mandaat is de beduidend lagere kostprijs in vergelijking met een hypothecaire inschrijving. Zo kan het niet vestigen van een hypotheek, afhankelijk van het ontleende bedrag, een paar duizenden euro’s verschil maken. Banken zijn hier echter niet zo happig op. Een hypothecair mandaat gebeurt dan ook vaak enkel met klanten die zij echt vertrouwen.

Daarnaast is het ook zo dat het als toekennende van dit mandaat opletten geblazen is voor deze vorm van hypotheekvestiging. Dit omdat de bank namelijk op elk moment zonder enige toestemming (=recht van een mandaathouder) een hypotheek kan vestigen wanneer zij vrezen voor de terugbetaling van de lening. Wanneer dit gebeurt, gaat het voordeel van een lagere kostprijs volledig teniet.

Was dit advies nuttig? 

Wij gebruiken uw mening enkel om de site te optimaliseren, anoniem.