Heb ik recht op bepaalde premies bij de aankoop van een woning?

De Vlaamse regering bevordert de aankoop van een eigen woning door tal van premies toe te kennen. Hieronder vindt u een korte samenvatting van zaken die u bij de aankoop van uw woning best in de gaten houdt:

Fiscaal voordeel lening voor tweede verblijven

De woonbonus is sinds 1 januari 2020 afgeschaft in Vlaanderen. Dit was een fiscaal voordeel op de lening voor uw aankoop van een enige, eigen woning. Ze werd afgeschaft door de sterke verlaging van de verkooprechten voor enige, eigen woningen. Koopt u echter een tweede verblijf, dan geniet u wel nog van een fiscaal voordeel van 30% op uw hypothecaire lening.

Gratis verzekering ‘gewaarborgd wonen’

Kopers die een hypothecaire lening aangaan voor het kopen van hun woning, kunnen genieten van een gratis verzekering genaamd ‘gewaarborgd wonen’. Deze verzekering staat in voor de aflossing van uw lening, wanneer u die door onvrijwillige werkloosheid of arbeidsongeschiktheid niet meer kunt betalen.

Bent u van plan om de door u aangekochte woning te verbouwen of energiezuiniger te maken? Dan liggen er nog heel wat premies voor het grijpen.

Was dit advies nuttig? 

Wij gebruiken uw mening enkel om de site te optimaliseren, anoniem.