Waarom beleggen in duurzaam vastgoed een goed idee is

Duurzaam vastgoed is de toekomst, zowel voor de aarde als voor jou als investeerder, maar hoe herken je een duurzaam vastgoedproject en wat levert duurzaam beleggen op?

Wat maakt vastgoed duurzaam?

De duurzaamheid van vastgoed hangt af van enkele goed doordachte keuzes, genomen met het oog op de toekomst en met respect voor mens en milieu.

1. Een gunstig EPC

Door de juiste keuze van onder andere isolatiematerialen, verwarmingsinstallaties en verlichting krijgt een vastgoedproject een lagere energiescore en een beter energielabel, en dat betekent een betere energieprestatie.

2. Een sterke Mobiscore

Dankzij een doordachte locatie in de nabijheid van onder andere winkels, scholen, stations, bus- en tramhaltes behaalt een pand tegenwoordig ook een hoge Mobiscore. En hoe hoger de Mobiscore, hoe lager de mobiliteits- en milieu-impact van je woonplaats.

3. Een gezond binnenklimaat

Een gezond binnenklimaat herken je aan een ideale akoestiek, ventilatie, vochtigheidsgraad en temperatuur. Zo leef je niet alleen gezond buiten, maar ook binnen.

4. Een flexibele bouwstructuur

Ook een flexibele indeling van het gebouw met het oog op renovaties of herindelingen maakt een vastgoedproject duurzamer.

5. Duurzame bouwmaterialen

Bouwmaterialen zijn zo’n 15 tot 18% verantwoordelijk voor de totale milieu-impact van een gebouw. Het gaat dan niet enkel over de eigenschappen van het materiaal, maar ook over het transport- en productieproces en het bijhorende energieverbruik.

Wat zijn de voordelen van (beleggen in) duurzaam vastgoed?

Duurzaam vastgoed, daar kunnen we allemaal bij baten. Het zijn gebouwen die klaar zijn voor de toekomst en meteen ook zorgen voor een positief (bedrijfs)imago, een gezonde woon- of werkomgeving en lagere (exploitatie)kosten. Vooral de lagere energiefactuur drukt het kostenplaatje stevig naar beneden.

Wie belegt in duurzaam vastgoed mag er daarnaast ook op rekenen dat duurzaamheid de waarde van een gebouw en daarmee ook de huuropbrengst verhoogt. Bovendien doen duurzame gebouwen het momenteel erg goed op de vastgoedmarkt dankzij de groeiende bewustwording rond duurzaamheid. En dat betekent gegarandeerde huurinkomsten. Een slimme investering op lange termijn dus.

Referenties: Demefco, Triodos Bank