Merelbeke

Merelbeke is een gemeente aan de Schelde in Oost-Vlaanderen. Haar slogan ‘natuurlijk dichtbij’ verwijst enerzijds naar de nabijheid van het historische hart van Gent, op minder dan 6 km. Hierdoor bent u slechts een bus-, trein- of fietsrit verwijderd van alle voordelen van de stad. Daarnaast is het ook in Merelbeke zelf niet ver zoeken naar allerhande sport-, recreatie-, en onderwijsmogelijkheden. Bovendien is de slogan ook (en vooral) een knipoog naar de talloze groene zones die zich over Merelbeke verspreiden.

Pexels ron lach 8989977
 • Schermafbeelding 2023 02 06 om 14 52 53
  Aantal inwoners 24 755
 • Schermafbeelding 2023 02 06 om 14 52 59
  Oppervlakte 36, 55 km²
 • Postcode
  Postcode 9890

Recreatie

Het hart van Merelbeke centreert talloze sportmogelijkheden in en rondom de Sportstraat. U vindt er een zwembad, tennis- en padelclub, voetbalclub, fitness en het sportcomplex Ter Wallen voor het uitoefenen van balsporten, badminton, turnen en tennis. In de wijk Flora is er een sportpark bestaande uit twee voetbalvelden, een skatepark en een atletiekterrein.

Natuur

De Makegemse bossen is een mozaïek van maar liefst negen bossen, goed voor in totaal 200 hectare beschermd natuurgebied. Doordat deze oude bossen nooit volledig door de mens werden ontgonnen, staan ze gekend als een hotspot van biodiversiteit.

Het Gentbos is een beschermd bos gevuld met populieren en knotbomen. Het wordt bovendien omringd door graslanden waardoor u aan de rand van het bos een mooie zonsondergang staat te wachten.

Het Liedermeerspark is een park in de wijk Flora waar u kunt vertoeven tussen en rond de vijvers. Daarnaast is er speeltuin met een aangrenzend koffie- en theehuis.

Naast het Liedermeerspark ligt de Merelbeekse jachthaven, waarlangs u prachtig kunt fietsen richting Gent of de groene Scheldevallei. Bovendien kunt u met uw pleziervaartuig zelf het water betreden richting de Schelde en Gent.

Mobiliteit

Merelbeke heeft zijn eigen station vanwaar treinen rijden richting Gent, Brussel, Tongeren en Aalst. Daarnaast is er een uitgebreid bussennetwerk dat in verbinding staat met de omliggende gemeentes en Gent. Ook met de wagen is het vlot reizen van en naar Merelbeke dankzij de aanwezigheid van de R4, E17 en E40.

Onderwijs

Merelbeke heeft maar liefst acht basisscholen die elk worden ondersteund door het gemeentebestuur, van gelijke onderwijskansen tot gratis zwembeurten en activiteiten in kader van duurzaamheid. Daarnaast draait ook het secundair onderwijs rond toekomstgericht, ethisch en geëngageerd leren en zijn er vrijetijdsateliers, een muziekatelier, een academie voor Podiumkunsten en een vormingsaanbod voor alle leeftijden.

Cultuur

Het Cultuurhuis Merelbeke organiseert het hele jaar door diverse voorstellingen van concerten tot theater, comedyshows, films, lezingen en meer. Achteraf kunt u nog iets eten en drinken in het Cultuurcafé met meer dan 65 bieren en een heerlijk Belgische kaart.

Museum

Het Museum Morfologie (MuMo) is een museum van de Universiteit Gent met een ruime collectie skeletten van huisdieren en exotische diersoorten. Ondanks dat een groot deel van de morfologische objecten dienen als didactisch materiaal voor de studies van studenten geneeskunde, is het museum toegankelijk voor externe bezoekers.

Kerken

De Sint-Pietersbandenkerk ligt in het hart van Merelbeke en is toegewijd aan de bevrijding van de apostel Petrus. De Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkranskerk is een moderne kerk met gotische invloeden in de wijk Flora. In de wijk Kwenenbos vindt u ook nog de Sint-Hendrikskerk terug.

Kastelen

In Merelbeke zijn er heel wat kastelen terug te vinden: Kasteel Mijl Eke, Kasteel Ysebrant de Lendonck, Kasteel Rotsaert de Hentaing aan de Fraterstraat, Kasteel Wisselbeke aan de Hundelgemsesteenweg, Kasteel Ter Heide, Kasteel Bergwyk, Kasteel Blauwhuys, Kasteel Krombrugge, Kasteel Ter Walle en Kasteel Stas de Richelle.

Ze zijn veelal omringd door een prachtig park. Daarnaast kregen ook verschillende kastelen een nieuwe bestemming, van een restaurant tot winkelruimte, Cultureel Centrum, Centrum voor Jeugdtoerisme en zelfs Veeartsenijschool.

Warenhuizen

 • AD Delhaize Merelbeke FLORA
  Fraterstraat 86 B - tel: 09 231 48 58
 • Colruyt Merelbeke
  Hundelgemsesteenweg 696 - tel: 09 272 84 53
 • Lidl
  Hundelgemsesteenweg 438
 • Bekijk alle 8 warenhuizen


Banken

 • KBC Bank Merelbeke
  Hundelgemsesteenweg 638 - tel: 09 210 76 60
 • vdk bank Merelbeke
  Hundelgemsesteenweg 688 - tel: 09 231 92 37
 • BNP Paribas Fortis Merelbeke
  Hundelgemsesteenweg 341 - tel: 02 762 60 00
 • Bekijk alle 18 banken


Apothekers

 • Apotheek Merelbeke
  Hundelgemsesteenweg 151 - tel: 09 230 65 41
 • Apotheek Du Faux Merelbeke
  Fraterstraat 86 - tel: 09 277 96 60
 • Apotheek De Wachter
  Floraplein 24 - tel: 09 230 80 57
 • Bekijk alle 12 apothekers


Huisartsen

 • Huisartsenpraktijk Flora
  Florastraat 31 - tel: 09 230 64 60
 • Huisartsenpraktijk Van Renterghem - Verplanken
  Fraterstraat 49 - tel: 09 230 86 68
 • Huisartsenpraktijk De Rotonde
  Hundelgemsesteenweg 303A - tel: 09 232 50 32
 • Bekijk alle 44 huisartsen

Makegemse bossen

Makegemse bossen

Makegemse bossen

Makegemse bossen

Makegemse bossen

Makegemse bossen

Gentbos

Gentbos

Gentbos

Gentbos

Gentbos

Gentbos

Gentbos

Gentbos

Gentbos

Gentbos

Gentbos

Gentbos

Gentbos

Gentbos

Liedermeerspark

Liedermeerspark

Liedermeerspark

Liedermeerspark

Liedermeerspark

Liedermeerspark

Liedermeerspark

Liedermeerspark

Jaagpad Schelde

Jaagpad Schelde

Jaagpad Schelde

Jaagpad Schelde

Jaagpad Schelde

Jaagpad Schelde

Openbaar vervoer

Openbaar vervoer

Station

Station

Station

Station

Gemeentehuis

Gemeentehuis

Bibliotheek

Bibliotheek

Sint Pietersbandenkerk

Sint Pietersbandenkerk

Eigendommen in deze buurt

Ontdek meer buurten

Alle regio's