11 tips om je kleine badkamer groter te laten lijken

Je hebt een huis of appartement gezien dat je volledige checklist afvinkt, maar de badkamer is toch nét te klein? Niets om je zorgen over te maken. Er bestaan enkele handige en soms bijzonder simpele trucjes om een kleine badkamer optisch te vergroten. Zo hoef je de huizen en appartementen met kleine badkamers niet meteen aan de kant te schuiven. Hier zijn 11 tips om je kleine badkamer groter te laten lijken.

1. Light is life

Natuurlijk licht of kunstlicht dat weerkaatst op lichte muren, laat de ruimte zonder twijfel groter lijken. Heb je de luxe van een badkamerraam, kies dan voor een zichtdicht, maar lichtdoorlatend gordijn. Ook een spot boven de spiegel, doucheverlichting, en verlichting boven het bad, de wc en de loopgebieden maken een kleine badkamer optisch groter.

Combineer je dat alles met een lichte kleur op zowel de vloer, de muur en het plafond, dan heb je al een sterke basis voor een groter ogende badkamer.

2. Muren en plafond/vloer in dezelfde kleur

Meerdere kleuren verdelen de kamer in verschillende compartimenten, waardoor ze kleiner lijkt. Verf de muren en het plafond daarom in dezelfde lichte kleur zodat de badkamer dubbel zo groot aanvoelt. Je kan ook de vloer en de muur in elkaar laten doorlopen door dezelfde tegels te gebruiken.

3. Dezelfde tegels, ook in de douche

Laat die tegels ook doorlopen tot in de douche, zowel op de vloer als op de douchewanden. Hoe minder je de lengte en breedte van de ruimte verstoort met kleur en materiaalverschillen, hoe beter.

4. Grote tegels, minder voegen

Kleine tegels vragen veel voegen en geven de badkamer een drukke uitstraling. Kies dus voor grotere tegels met afmetingen vanaf minstens 30 cm. Een egalere vloer maakt je badkamer gegarandeerd rustiger en dus optisch ruimer.

5. Grote, lange spiegel

Door de reflectie van een spiegel lijkt een badkamer dieper. Hoe groter de spiegel, hoe meer er van de ruimte geflecteerd wordt. Ga dus voor een grote spiegel, en als het kan ook voor een lange. Zo oogt je badkamer niet alleen dieper en ruimer, maar ook hoger.

6. Ondiepe badkamermeubels

Diepe badkamermeubels die te ver uitsteken, geven je badkamer snel een vol gevoel. Ga daarom voor dunne plankjes aan de muur en een wastafelmeubel dat niet dieper is dan 45 cm. De nostalgische wastafel met voetstuk past perfect in een kleine badkamer. Maar ook de moderne versie van een wastafelblad met daarop een waskom pakt weinig plek in.

7. Less (mess) is more (space)

Bewaar alleen in de badkamer wat je écht nodig hebt. Hoe rustiger je badkamer, hoe groter ze lijkt. Leg je badmat opzij om de lengte van de vloer niet te verstoren, en hou vooral losse spulletjes uit het zicht.

Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan als je geen diep badkamermeubel in je badkamer kunt zetten. Gelukkig zijn er daarvoor tegenwoordig baden met opbergruimtes.

8. Helder doucheglas, geen frame

Terwijl een stenen douchewand, een douchegordijn en mat glas de ruimte stopzetten aan de douche, laat helder glas de ruimte doorlopen tot ín de douche. En net hetzelfde geldt voor een douche met of zonder frame. Ga dus zeker voor helder doucheglas zonder frame, en liefst een met een plaatsbesparende schuifdeur.

9. Schuifdeuren

Schuifdeuren zijn zonder twijfel handiger in een kleine badkamer dan deuren die opendraaien. Denk daarbij aan de deur van de douche, maar ook aan je gewone deur.

10. Stang tot aan het plafond

Heb je nog even niet de optie om een glazen douche zonder frame met schuifdeur te plaatsen en zit je nog met een douchegordijn, plaats de stang dan helemaal aan het plafond. Zo oogt de ruimte hoger. Dit werkt ook met de stang van het gordijn aan je raam.

11. Terugliggende plint bij het ligbad

Ook met bad in je kleine badkamer, kan je de ruimte optisch verruimen. Je kan de plint van het bad dieper maken dan de rest van het bad. Het vloeroppervlak lijkt dan groter en het bad kleiner. Er bestaan zelfs ligbaden die deze inkeping al hebben.

Nog vragen?

Je mag ons altijd contacteren over homestyling.

Of voor eender wat natuurlijk.