Wat is afstand van verhaal?

Afstand van verhaal’ is een clausule die verhuurders in hun brandverzekering kunnen opnemen om schade te dekken die huurders aan hun pand hebben veroorzaakt. Hierdoor hoeft de huurder zelf geen brandverzekering aan te gaan.

Als huisbaas kunt u hiervoor een maandelijkse compensatie vragen, bovenop de huur, om de huurder onrechtstreeks te laten bijdragen voor deze uitbreiding van de brandverzekering. Dit is voor de huurder voordeliger dan zelf een brandverzekering aan te gaan op eigen naam. Anderzijds bent u hierdoor als huurder afhankelijk van uw verhuurder voor wat betreft:

  1. De correcte aangifte van schade. Enkel de verzekeringnemer kan schade aangeven, maar mogelijks vindt uw huisbaas de schade niet noemenswaardig of vreest hij voor een hogere franchise.
  2. De betaling van de premie. Stel dat uw huisbaas de brandverzekering niet tijdig betaalt, dan draait u zelf op voor uw eigen veroorzaakte schade.

Daarnaast beschermt ‘afstand van verhaal’ enkel en alleen de huurder zelf. Indien een familielid schade aanricht aan het pand, zal deze in de eigen buidel mogen tasten. Wanneer u als huurder zelf een brandverzekering hebt, kunnen uw familieleden zich hierop wel beroepen.

Was dit advies nuttig? 

Wij gebruiken uw mening enkel om de site te optimaliseren, anoniem.