Btw-tarief van 6% stijgt naar 9%: nieuwbouw, afbraak, heropbouw

Het sinds 2021 verlaagde btw-tarief van 6% voor de sloop en heropbouw van een privéwoning in heel België zou vanaf 1 januari 2024 worden opgetrokken tot 9%. Dat zijn de plannen die op tafel liggen voor de fiscale hervormingen van minister Van Peteghem.

Het verlaagde tarief was een reactie op de coronacrisis en moest tevens stimuleren om verouderde gebouwen te vervangen door energiezuinige. Vanaf 2024 zal dit tarief nu echter stijgen, al blijft het een pak lager dan het standaard btw-tarief van 21%. Wie toch nog wilt genieten van het btw-tarief van 6% heeft nog zeker tot eind 2023.

Wat is het btw-tarief?

Wie kosten maakt bij de sloop en heropbouw van een pand of wie nieuwbouw aankoopt, betaalt hierop steeds btw. Het standaard btw-tarief is 21%. Het verlaagde btw-tarief is 6%, maar zou nu opgetrokken worden naar 9%. Die 9% zou dan wel een permanent karakter krijgen, in tegenstelling tot de 6% die steeds als tijdelijk werd meegedeeld. Hoeveel btw u dient te betalen hangt af van diverse voorwaarden.

Wanneer wordt het verlaagde btw-tarief toegepast?

Om te kunnen genieten van het verlaagde btw-tarief, moet de woning aan enkele voorwaarden voldoen:

  • Uw woning moet ouder zijn dan 10 jaar (bij woningen jonger dan 10 jaar kunt u enkel genieten van 6% op de installatie van zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers);
  • Uw woning mag uitsluitend als privéwoning dienen of slechts een bijkomstig klein deeltje mag worden gebruikt voor beroepsuitoefening;
  • De werken (omvorming, renovatie, rehabilitatie, verbetering, herstelling en onderhoud) worden rechtstreeks aan de eindgebruiker gefactureerd en dus niet aan de huurder.

Koopt u nieuwbouw en is er sprake van sloop en heropbouw bij het project, dan geniet u als koper mogelijks eveneens van het verlaagde btw-tarief. Dit indien de woning gedurende vijf jaar uw enige en eigen woning is. Bovendien mag de maximale bewoonbare oppervlakte niet meer dan 200 m² bedragen.

Waarom wordt het verlaagde btw-tarief opgetrokken tot 9%?

Minister Van Peteghem wil het verlaagde btw-tarief bij de sloop en heropbouw optrekken, maar wel permanent lager maken dan het standaard btw-tarief van 21%. Hierdoor zou u steeds, indien u aan alle voorwaarden voldoet, een btw-tarief van 9% betalen in geval van sloop en heropbouw. Het verlaagde tarief van 6% zou wel behouden worden op alles wat met energie te maken heeft. Particulieren betalen gemiddeld 72.000 euro voor de renovatie van hun woning. Door het verlaagde tarief van 6% op te trekken naar 9% zal de particulier tot 3000 à 4500 euro extra moeten betalen.

Nog vragen of benieuwd welke nieuwbouwwoningen en- appartementen u kunt kopen aan het verlaagde tarief?

Bekijk ons aanbod en contacteer ons vrijblijvend voor meer info.