De Belg heeft de reputatie ruim te wonen. Als hij een nieuwbouw wil, krijgt hij wel maar 94 m² meer voor 200.000 euro - in Brussel zelfs maar 69 m². In de Deloitte Property Index met de Europese prijzen voor nieuwbouwappartementen klopt Londen alles.

Wat koop je in Europa nog met een budget van 200.000 euro (exclusief belastingen, notariskosten,...), in veel Europese landen 'een doenbaar bedrag'? Gemiddeld wordt dat een appartement van 114 m²

Natuurlijk zijn er belangrijke verschillen van land tot land. Hoe oostelijker, hoe lager de prijzen voor nieuwbouwwoningen. Ook Spanje en Portugal zijn relatief goedkoop. In Hongarije, Polen en Portugal krijgt men voor 200.000 euro gemiddeld een (vijfkamer)woning van ongeveer 200 m². In het VK en Frankrijk is dat respectievelijk maar 39 m² en 50 m².

België bevindt zich met Nederland en Duitsland midden in het peleton met een oppervlakte van ongeveer 100 m², meestal een vierkamerwoning. Landen als Italië (84 m²), Oostenrijk (80m²) en Ierland (62 m²) zitten al duidelijk onder het gemiddelde.

Grote steden

De verschillen zijn nog groter wanneer men grote steden vergelijkt. Deloitte bekeek per land de drie grootste steden. Het gemiddelde voor die grote steden komt uit op 89 m², ruim een kwart minder dan het algemene gemiddelde. Steden als Riga, Praag, Turijn, Den Haag en Lissabon zitten net boven dat stadsgemiddelde. Het grootste stadsappartement voor 200.000 euro, eentje van 201m², is te koop in Debrecen, de tweede stad van Hongarije aan de Roemeense grens. Dat is net iets ruimer dan in het Russische Ekatarinburg (200 m²).

"In Londen koopt men met 200.000 euro maar 11 m²"

Hoofdsteden zijn meestal duurder dan andere steden in het land. De oppervlakte die men in Brussel (69 m²) kan krijgen, is kleiner dan in Gent (78 m²) en in Antwerpen (75 m²). De prijs in Brussel is vergelijkbaar met Madrid (67 m²), Berlijn (63 m²) en Rome (58 m²), maar gunstiger dan in Dublin (47 m²), Jeruzalem (39 m²) of Munchen (33 m²).

In Central Londen koopt men voor 200.00 euro welgeteld 11 m², nauwelijks een (Belgische) badkamer. Om in het hart van de Britste hoofstad een appartement te kopen dat zo groot is als in Debrecen, moet 3.655.000 euro worden neergeteld.

'Wanneer het om nieuwbouw gaat, is het niet meer zo vanzelfsprekend voor de Belg om groot te gaan wonen. Het beeld dat de Belg zeer ruim woont, is snel aan het veranderen', merkt Frédéric Sohet, verantwoordelijk voor de bouw- en vastgoedtak van Deloitte op.

Toch blijft hij relatief optimistisch. Een instorting van de Belgische markt is vrij onwaarschijnlijk. Om een standaard nieuwbouwappartement te kopen van 70 m² moet de Belg 'maar' 3,7 maal zijn brutojaarloon neertellen. Daarmee is België, samen met Nederland en Duitsland, voor het wonen bij de meest betaalbare landen. Het grote verschil tussen bruto en nettoloon mag echter niet worden onderschat. De schuldenlast van de Belgische gezinnen behoort ook nog steeds tot het Europese gemiddelde.

Sinds 2010 zijn de prijzen in België nominaal met 9,3 procent gestegen. 81 procent van de prijsstijgingen van woningen in de voorbije tien jaar wordt verklaard door de evolutie van het bbp in een land.

'Het grootste risico op middelllange termijn blijven een rentestijging of een wijziging in de belasting van vastgoed. Lokaal kan ook een groot verschil tussen vraag en aanbod tot een ontwrichting van de markt leiden. Op lange termijn is het bovendien de vraag of de huidige scherpe rendementen op bepaalde residentiële investeringsproducten haalbaar blijven', vindt Sohet.

Bron: De Tijd - 12 juli 2016